Karavaan

In de Wieringermeer spelen we op de Oostwaardhoeve, een proefboerderij van de Dienst Landbouwkundig Onderzoek en de Universiteit van Wageningen. Vanaf 1941 werd hier onderzoek gedaan naar methodes om de productiviteit in de landbouw te verhogen. Later kwam er ook aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid.

De Wieringermeer werd ingepolderd in het kader van de Zuiderzeewerken. Vanaf 1934 werd het nieuwe land in gebruik genomen, waarbij de boeren de grond pachtten van de staat. Sicco Mansholt was een van die boeren. In de Tweede Wereldoorlog organiseerde hij vanuit zijn boerderij ‘Nieuw-Fletum’ voedseltransporten naar de hongerende steden. De boerderij ligt vlakbij de Oostwaardhoeve.

Mansholt boerde hier tot 1945 toen de Duitsers met explosieven een gat in de dijk bliezen, waardoor de Wieringermeer opnieuw onderliep. Alle gewassen en vrijwel alle bebouwing ging verloren. Het feit dat Mansholt voorlopig geen boer kon zijn, zal hebben mee gespeeld in zijn besluit om na de bevrijding in te gaan op het verzoek om minister van Landbouw en Voedselvoorziening te worden.

Op 3 en 4 juni zullen de try-out plaatsvinden. Op 5 juni is de officiële premiere van de voorstelling op festival Karavaan.

Van donderdag 8 mei tot en met maandag 9 juni reist theaterfestival Karavaan langs zes betekenisvolle locaties in Noord-Holland, waaronder de Wieringermeer. Het overkoepelende thema maakbaarheid staat centraal in het programma van het festival. Maakbaarheid van land, politiek en economie zit in de genen van de Noord-Hollanders. Op de zes locaties belicht Karavaan de maakbaarheid van het landschap, de samenleving en mens. Met avontuurlijke locatievoorstellingen in combinatie met een festivalprogramma vertelt Karavaan de verhalen die schuilgaan achter die plek. Zo worden maatschappelijke veranderingen voelbaar en komt de geschiedenis aan de oppervlakte. Bij de voorstelling Mansholt komt een randprogramma. Voor meer informatie hierover en over de rest van het festival kijk op de website van Karavaan.